Ακτινίδια

Ζημιά από Καφέ βρωμούσα - Halyomorpha halys σε ακτινίδια

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

 

Σε συνεργασία με την ΦΑΡΜΑ ΕΕ σε αγρόκτημα με ακτινίδια ποικιλίας Green Line, κάποια δέντρα για πειραματικούς σκοπούς έμειναν αράντιστα με σκοπό να μελετηθεί η ζημιά που θα προκαλέσει η καφέ βρωμούσα. Η ποικιλία αυτή έχει εντονότερο πρόβλημα από την βρωμούσα σε σχέση με την Hayword και τσεχελίδη. 

Κατά την διάρκεια της συγκομιδής η ζημιά από την βρωμούσα ήταν σε ποσοστό κοντά στο 20%

Αποτέλεσμα της προσβολης είναι ο καρπός να μαλακώνει και να πέφτει στο έδαφος. Οστόσο όμως πολλοί είναι οι καρποί που είναι προσβεβλημένοι αλλά σε τέτοιο βαθμό που να παραμένουν σε καλή κατάσταση στο δέντρο. 

 

Περισσότερα: Ζημιά από Καφέ βρωμούσα - Halyomorpha halys σε ακτινίδια

Καφέ βρωμούσα - Halyomorpha halys - Πρόβλημα στο ακτινίδιο

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 Η Καφέ βρωμούσα άρχισε εδώ και λίγα χρόνια να δημιουργεί προβλήματα σε καλλιέργειες τη χώρα μας. Ανήκει στο είδος Halyomorpha halys και η κοινή ονομασία είναι Brown Marmorated Stink Bug, BSMB. Καλλιέργειες ευαίσθητες στο έντομο αυτό είναι η ακτινιδιά, η ροδακινιά, αχλαδιά, μηλιά κ.α. Πέρσι και φέτος τα προβλήματα στην ακτινιδιά είναι σοβαρά. Βασικό μειονέκτημα είναι ότι για την ακτινιδιά η καταπολέμηση είναι δύσκολη μια και δεν υπάρχουν δραστικές εγκεκριμένες για την καλλιέργεια. Η μόνη δραστική στο ακτινίδιο είναι το etofenprox, δραστική που είναι για την metcalfa. Περιορίζει σημαντικά την βρωμούσα αλλά η ετικέτα καθορίζει της εφαρμογές τον Ιούνιο και Ιούλιο ενώ το έντονο προβλημα στο ακτινίδιο παρουσιάζεται στα μέσα Αυγούστου.

Copyright  2010 - 2020  ioannidis.gr