Αποζημιώσεις 33 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοινώνει ο Καρασμάνης, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών (14/1/2015 11:41)

 

Αποζημιώσεις 33 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοινώνει ο Καρασμάνης, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών

«Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος που είχαν το 2014 από την πτώση των τιμών, που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε την Τετάρτη (14/1/2015) το ΥπΑΑΤ. «Οι αποζημιώσεις, θα καταβληθούν με τη μορφή της στρεμματικής ενίσχυσης ανάλογα με την τιμή πώλησης των ροδάκινων και των νεκταρινιών και με βάση την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2014 για κάθε παραγωγό, με καθαρό και διαφανή τρόπο», προσθέτει στην ανακοίνωση. Ωστόσο ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με εκπρόσωπους των συνεταιρισμών και εμπόρους οι οποίοι μας ανέφεραν τις επιφυλάξεις τους για το αν υπάρχει επίσημο έγγραφο έγκρισης από την Κομισιόν ή απλά προφορική ενημέρωση.

 

Συγκεκριμένα μας δήλωσαν ότι «η καταβολή αποζημιώσεως σε παραγωγούς είτε δίνεται από κοινοτικά κονδύλια είτε από εθνικά κονδύλια μέσα από τις ενισχύσεις de minimis που θα πρέπει να εγκριθούν από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό η μείωση της τιμής παραγωγού θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το 30% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο για την καταβολή των de minimis (15.000 ανά παραγωγό). Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια τέτοια επίσημη έγκριση από κάποια Επιτροπή της ΕΕ». 

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στις Βρυξέλλες μας ανέφερε ότι «περιμένουμε την απάντηση της Επιτροπής αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο». 

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, «η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Phil Hogan, στις Βρυξέλλες, στις 9 Δεκεμβρίου του 2014, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, στην οποία απέσπασε «υποσχέσεις» από τον Επίτροπο για πιθανή δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς για την προ του ρωσικού εμπάργκο περίοδο. Τα στοιχεία που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν ότι τα 2/3 της παραγωγής του 2014, δηλαδή 300.000 τόνοι περίπου από το σύνολο των 380.000 τόνων, πουλήθηκαν σε τιμές έως και 75% χαμηλότερες από την τελευταία τριετία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ρωσικό εμπάργκο». 

Δηλώσεις Καρασμάνη 
Σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης επισήμανε πως, «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ικανοποιεί πλήρως το βασικότερο αίτημα των Ελλήνων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν από ένα αίτιο, για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονταν, διασφαλίζοντάς τους ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας για τα προσεχή χρόνια». «Η δικαίωση του ελληνικού αιτήματος», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης, «αποδεικνύει πως με σύνεση, υπεύθυνη στάση, συντονισμένες προσπάθειες, οργανωμένη δουλειά και ουσιαστικές παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Δηλώσεις Κουκουλόπουλου 
Σε συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, με εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας, για το θέμα της ενδυνάμωσης του παραγωγικού ρόλου των Ομάδων Παραγωγών - με βάση τις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ - συζητήθηκε και το θέμα της ολοκλήρωσης των μακρών διαβουλεύσεων με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σε συνέχεια των κοινοτικών μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2014 για το θέμα του εμπάργκο των εξαγωγών στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε στους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών ότι μετά την πετυχημένη διαχείριση του προβλήματος της αγοράς και των εξαγωγών των ροδακίνων και νεκταρινιών την καλοκαιρινή περίοδο από το ΥπΑΑΤ με τη βοήθεια των ομάδων παραγωγών που αξιοποίησαν τα κοινοτικά μέτρα (δωρεάν διανομή και χυμοποίηση για την αποσυμφόρηση της αγοράς) ήλθε η στιγμή και της αναγνώρισης της τεκμηριωμένης προσπάθειας στο αίτημα στις υπηρεσίες της ΕΕ για αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών για το 2014. 
Μετά από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ότι είναι δυνατή λόγω των σημαντικών απωλειών εισοδήματος η καταβολή εθνικών αποζημιώσεων ύψους 33 εκ. €, ποσό το οποίο εξοικονόμησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να ξεκινήσει η καταβολή της ενίσχυσης.

Για την άμεση καταβολή το ΥπΑΑΤ θα συζητήσει με τις Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στοιχεία της διακίνησης αυτών των προϊόντων, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

Επιπλέον ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε: «Αντισταθήκαμε, από την αρχή, στις λογικές «πακέτου Χατζηγάκη» στις οποίες επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθώντας το λογική της υπεύθυνης στάσης, επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο που ευνοεί τις Ομάδες Παραγωγών και καταρτίσαμε φάκελο ενταγμένο στους κανόνες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον Αγροτικό Τομέα. Αυτούς τους κανόνες της Ευρώπης, που όταν έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συνέπεια μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας μας. Αυτό κάναμε με τα ροδάκινα αυτό κάνουμε και με το ζωικό κεφάλαιο. Τα αντισταθμιστικά οφέλη που αποκομίζουμε συμβάλουν στη διευκόλυνση των παραγωγών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα σε μια δύσκολη χρονιά και μέσα απ΄ αυτή να βελτιώσουν το εισόδημά τους. Αυτός είναι ο δρόμος για τους αγρότες. Αυτός είναι ο δρόμος για τη χώρα. Να αγωνιζόμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη βελτίωση των κανόνων που ισχύουν, αλλά και να σεβόμαστε τους κανόνες αυτούς κερδίζοντας έτσι όσα περισσότερα μπορούμε για την πατρίδα». 

Σταύρος Παϊσιάδης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright  2010 - 2019  ioannidis.gr