Ανησυχία στους παραγωγούς ακτινιδίου της Πέλλας μετά την εμφάνιση της μύγας Drosophila στην περιοχή

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

Ανησυχία στους παραγωγούς ακτινιδίου της Πέλλας μετά την εμφάνιση της μύγας Drosophila στην περιοχή

 

 

 

 

Ανησυχία προκαλεί σε γεωπόνους και παραγωγούς της Πέλλας η εμφάνιση του εντόμου «Drosophila suzuki» σε καλλιέργεια ακτινιδίου της κοινότητας Ριζαρίου (που βρίσκεται μεταξύ Σκύδρας και Έδεσσας). Το θέμα έγινε γνωστό μετά από σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσε το Γραφείο Π.Ε. & Φυτ/σίας Σκύδρας της ΔΑΟΚ Πέλλας σύμφωνα με το οποίο το έντομο

 

βρέθηκε μετά από δειγματοληψία που έγινε σε καλλιέργεια στην περιοχή Ριζαρίου και Λιποχωρίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Πέλλας: «συγκεντρώσαμε τα δείγματα την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, και μετά την ταυτοποίηση καταλήξαμε ότι πρόκειται για το έντομο Drosophila suzuki το οποίο δεν έχει βρεθεί ξανά στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε καμία καλλιέργεια».

Και συμπληρώνουν: «Βέβαια σε άλλες περιοχές που έχει κάνει την εμφάνισή του σε καλλιέργειες όπως κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα κ.α. έχει πάψει να είναι έντομο καραντίνας αφού έχει εξαπλωθεί».

Σε ερώτησή μας σχετικά με την ζημιά που προκαλεί το έντομο τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη μας απαντούν: «Πάνω στην διαδικασία της ωρίμανσης προσβάλουν τον καρπό, τρώει από μέσα και το καταστρέφει. Όπως προείπαμε το έντομο έχει κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες καλλιέργειες αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε πανελλήνιο επίπεδο στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα το φρούτο να φύγει χωρίς πρόβλημα από το χωράφι και να φανεί αυτό (η ζημιά που έχει προκληθεί) στον καταναλωτή που θα αγοράσει το φρούτο».

Όσον αφορά την αντιμετώπισή του μας τονίζουν ότι είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Ανακοίνωση ΔΑΟΚ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Π.Ε. & Φυτ/σίας Σκύδρας της ΔΑΟΚ Πέλλας ανακοινώνει ότι:
Μετά από δειγματοληψία που έγινε στην περιοχή Ριζαρίου και Λιποχωρίου, σε καλλιέργεια ακτινιδίων βρέθηκε το έντομο Drosophila suzuki. Είναι η πρώτη φορά που έντομο παγιδεύεται στην περιοχή μας (Επαρχία Έδεσσας).

Είναι πολυφάγο είδος που προσβάλει τους καρπούς μεγάλου αριθμού τόσο καλλιεργούμενων όσο και αυτοφυών φυτών. Το έντομο έχει την ικανότητα να εναποθέτει αβγά και να αναπτύσσετε σε υγιείς καρπούς. Τα θηλυκά αναζητούν ενεργά τον ξενιστή τους και ωοτοκούν σε ώριμους ή ημιώριμους καρπούς. Οι προνύμφες καταστρέφουν της σάρκα των καρπών και ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους εντός αυτών. Κατά μέσο όρο τα θηλυκά εναποθέτουν 1 με 3 αβγά ανά νύγμα.

Το D. suzukii, προκαλεί σημαντικές ζημίες στις παρακάτω καλλιέργειες: Φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα καθώς και σε είδη βατόμουρων και σμέουρων. Ζημιές έχουν αναφερθεί επίσης σε: Ακτινίδια Κράνα, Λωτούς, Σύκα, Δαμάσκηνα, Σταφύλια ,Μούρα, Κούμαρα, Solanum luteum,  Sambucus nigra (κουφοξυλιά, αφροξυλιά). Επίσης, έχει διαπιστωθεί η παρουσία της σε είδη με τραυματισμένους, από άλλα αίτια, καρπούς όπως για παράδειγμα μήλα και ασιατικά αχλάδια.

Η Υπηρεσία μας βρίσκεται σε επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για να διερευνήσει τη δυνατότητα προληπτικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις καλλιέργειες της περιοχής μας.

Για οποιαδήποτε ενημέρωση μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία στο τηλέφωνο: 2381089324.

Πηγή: agrotypos.gr

Copyright  2010 - 2020  ioannidis.gr