Άνθος ακτινιδιάς
Άνθος ακτινιδιάς

Η ακτινιδιά κατάγεται από την Κίνα. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Νεα Ζηλανδία και από εκεί στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ακτινιδιά ανήκει στην τάξη Theales και στην οικογένεια Actinidiaceae. Υπάρχουν πολλά είδη και τα σπουδαιότερα είναι: A. deliciosa και A. Chinensis.

Στο είδος Α. Deliciosa που είναι το ποιο δημοφιλές ανήκει η ποικιλία Hayward. Έχει πράσινη σάρκα και εξωτερικά έχει πυκνό χνούδι.

Στο είδος Α. chinensis ο καρπός έχει λεία επιδερμίδα ή πολύ λεπτό χνούδι έχει μικρότερα φύλλα και άνθη. Η ποιο γνωστή ποικιλία είναι η κιτρινόσαρκη Zespri Gold.

Η ακτινιδιά είναι φυτό δικοτυλήδονο και αναρριχώμενο.  Παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει και τα 10 εκ την ημέρα, ενώ η ετήσια βλάστηση μπορεί να ξεπεράσει τα 4 μέτρα.

Έχει μεγάλα και στρογγυλωπά φύλλα. Είναι δίοικο φυτό. Τα άνθη εκπτύσσονται στις μασχάλες των φύλλων στα 5-6 πρώτα γόνατα των κληματίδων του έτους.

Τα αρσενικά άνθη ανθίζουν νωρίτερα από τα θηλυκά (πρωτανδρία) το οποίο όμως δεν αποτελεί πρόβλημα για να έχουμε μια ικανοποιητική καρπόδεση.

Η μεταφορά της γύρης γίνεται κυρίως με την μέλισσα. Η ανθοφορία διαρκεί μόνο λίγες μέρες.

Η ακτινιδιά αρχίζει και καρποφορεί από το 2ο  ή 3ο έτος και έρχεται σε πλήρη παραγωγή από το 5ο -6ο έτος  και καρποφορεί για πολλά χρόνια.